Start groep 3 – Programma Zelfreflectie voor Bestuurders

Start groep 3 – Programma Zelfreflectie voor Bestuurders

Start groep 3 – Programma Zelfreflectie voor Bestuurders

Datum: 02-07-2020

Programma zelfreflectie voor bestuurders / start groep 3 

Setting: diepe zelfreflectie, persoonlijk leiderschap en intervisie.

Geïnspireerd op het boek: “Hectiek in de bestuurskamer” van Jan Moen organiseer ik de derde groep van het programma Zelfreflectie voor bestuurders.

Het intervisie en zelfreflectie-programma voor bestuurders brengt u in contact met collega’s rond thema’s als: governance, management, macht en persoonlijk leiderschap.

“Ervaring leert dat er zo interessante en verrassende leerpunten ontstaan om het effectief leiderschap van de bestuurder te vergroten”, prof. dr. Jan Moen.

Inhoud programma

Het 7-daags programma, dat plaatsvindt in het prachtige Zalmhuis te Rotterdam (aan de snelweg en met uitzicht op de Maas), omvat:

• Indringende inleidingen door topprofessionals op de genoemde thema’s
• 7 x 1 dag waar intervisie centraal staat en waarin u ervaringen uitwisselt, casuïstiek bespreekt, gespiegeld wordt en nieuwe inzichten opdoet.
• Een eigen profiel-rapport betreffende 360-graden feedback
• Persoonlijke coaching (een individuele sessie om uw leerpunten, loopbaan en ontwikkeling te bespreken)
• Het opstellen van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan
• 2 boeken en diverse hand-outs om nog eens na te lezen en te gebruiken bij de uitvoering van uw POP
o Boek ‘Hectiek in de bestuurskamer’
o Boek ‘Kleur bekennen’

U krijgt antwoorden op thema’s als

 • Wat overheerst in mijn denk- en gedragsrepertoire, wat drijft mij?
 • Hoe reageer ik op feedback?
 • Hoe zit het met mijn communicatieve kwaliteiten?
 • Hoe ga ik om met governance en mijn RvT/RvC?
 • Hoe stel ik een winnend MT samen, op welke manier leg ik verbinding?
 • Hoe ga ik om met macht, hoe blijf ik in control?

Meer weten? Download de brochure of neem contact met me op.

Voor wie?

• Bestuurders/eindverantwoordelijken in de zorg
• Een groep van circa 8 deelnemers
• Intake: kandidaten worden telefonisch benaderd. Bij de samenstelling van de groep zorgen we ervoor dat er geen concurrerende of conflicterende belangen in één groep voorkomen.

Met dit programma voldoet u aan de accreditatie-eis voor bestuurders met betrekking tot intervisie-deelname. U bouwt tevens een krachtig en persoonlijk leiderschap op. Suzanne Brinkman helpt u om de feedback te organiseren en te duiden. Hierdoor krijgt u niet per sé de antwoorden die u het liefst hoort, maar wel stevig inzicht in blinde vlekken, valkuilen en dilemma’s. En ze wijst u op uw kracht en de te ontwikkelen potentie. Dit alles in een veilige setting; U leert van elkaar, samen met uw groepsgenoten. Dit programma stelt u in staat effectief om te gaan met de zware eisen die aan een bestuurder gesteld worden, waarbij het gaat om leiderschap in een context die om innovatie en wendbaarheid vraagt.

Aanpak

Besturen is een lastige, complexe, maar ook inspannende bezigheid. Als bestuurder fungeert u in een beweeglijk en dynamisch krachtenveld waar u niet alleen coach bent, maar ook scheidsrechter, competitieleider, een van de spelers op het veld of boegbeeld van de organisatie.

Tijdens dit programma wordt u een confronterende en leerzame spiegel voorgehouden. De oplossing voor effectief leiderschap ligt in uzelf. Alleen door u bewust te zijn van uw handelingen, leert u het elke volgende keer beter te doen. Effectieve bestuurders besteden blijvend tijd aan reflectie.

Het programma combineert diverse leervormen. Het is praktijkgericht en interactief door georganiseerde reflectie op actuele casuïstiek. U neemt deel aan intervisie, wordt gecoacht en gecounseld en krijgt indringende en prikkelende inzichten aangereikt over uzelf en uw context.

De intervisie fungeert als het ware als de kleedkamer waar u met uw collega’s ervaringen, gevoelens en gedachten uitwisselt. Waar emoties naar buiten komen, die u op het speelveld, in de boardroom, niet altijd kunt uiten. In de kleedkamer worden zaken gezegd die anders nooit ter sprake komen.

Ervaring leert dat er zo interessante en verrassende leerpunten ontstaan om uw persoonlijk leiderschap als bestuurder te vergroten.

Begeleider

Het programma staat onder begeleiding van intervisor Suzanne Brinkman.

Suzanne Brinkman, eigenaar van BrinQ training & communicatie, heeft ruim 15 jaar ervaring als begeleider van intervisiegroepen voor zorgbestuurders. Ook via de NVZD begeleidt zij diverse intervisiegroepen voor bestuurders in het land. Haar aanpak is uitermate interactief en praktijkgericht. Door haar enthousiasme stimuleert zij dat deelnemers in een vertrouwelijke setting persoonlijke ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Tijdens dit zelfreflectie programma wordt u een confronterende en leerzame spiegel voorgehouden. De oplossing voor effectief leiderschap ligt meestal in uzelf.

Wilt u uitgebreide informatie ontvangen, neemt u dan contact met mij op.

Wat deelnemers ervaren

“Op zoek naar de beste versie van jezelf als bestuurder? Dan raad ik je deze leergang van harte aan! Je eigen authenticiteit ontdekken en leren van en met anderen, dat staat centraal. Tel daar betrokken en ervaren coaches bij op en je hebt alle ingrediënten om door te groeien naar ‘next level’. Het is een cadeautje om in deze groep (en met deze bestuurders) lief en leed te mogen delen; verfrissend, inspirerend en een lach en traan. Iedere keer rij ik weer rijker huiswaarts.” Mariska Tichem – CEO Domus Magnus

“Zeker een aanrader: leren, lachen, inspireren, confronteren en samen verder willen gaan als intervisiegroep na afronding van deze leergang zegt alles. Top!” Jurjen Sponselee – Bestuurder Stichting Het Spectrum

“Leerzaam, confronterend en inspirerend is niets te veel gezegd! Van harte aanbevolen voor bestuurders die zich zelf in hun rol willen spiegelen en verbeteren. Zorgvuldige selectie van deelnemers wat in ons geval heeft geleid tot een leuke groep collega’s waarin we elkaar met respect en humor stimuleren een betere versie van ons zelf te worden.” Ineke Wever – Bestuurder Opella

Programma start in september 2020

Het programma start in september 2020. Medio september worden de LSI-vragenlijsten ten behoeve van de 360 graden feedback uitgezet. De live dagen vinden plaats op locatie van Zalmhuis, Schaardijk 396 te Rotterdam, een prachtige locatie aan de Maas met parkeergelegenheid voor de deur:

 • Donderdag 29 oktober 2020 van 09.30 uur tot 18.30 uur en aansluitend diner
 • Maandag 7 december 2020 van 09.30 uur tot 16.30 uur
 • Donderdag 14 januari 2021 van 09.30 uur tot 18.30 uur en aansluitend diner
 • Vrijdag 26 februari 2021 van 09.30 uur tot 16.30 uur
 • Donderdag 8 april 2021 09.30 uur tot 18.30 uur en aansluitend diner
 • Donderdag 17 juni 2021 van 09.30 uur tot 16.30 uur
 • Donderdag 16 september 2021 09.30 uur tot 18.30 uur en aansluitend diner
 • Het individueel coachgesprek wordt in overleg ingepland

De prijs van dit integrale programma bedraagt € 5.850,– (vrij van BTW). Dit is inclusief alle locatiekosten, lunches en diners, gastsprekers en benodigde literatuur. Bovendien krijgt iedere deelnemer een individuele profielrapportage alsmede 360 graden feedback.

Met dit programma voldoet u aan de accreditatie-­eis voor bestuurders met betrekking tot intervisie-­deelname.

Download hier de brochure van het programma Zelfreflectie voor Bestuurders

COVID-richtlijnen

De gezondheid van ons allen staat voorop. Daarom informeren we u graag vooraf over onze COVID-richtlijnen voor deelname aan het ONYX programma zelfreflectie voor bestuurders. Vanuit onze overtuiging en ervaring hebben we besloten om niet in te boeten op kwaliteit en de eerste bijeenkomst van een groep altijd in een fysieke ontmoeting te laten plaatsvinden.

Uiteraard houden we ons aan de op dat moment geldende RIVM richtlijnen op locatie, waaronder de 1,5 meter afstand.

Mocht blijken dat vanwege nieuwe voorzorgsmaatregelen een fysieke startbijeenkomst niet in oktober 2020 kan plaatsvinden, dan schuiven we deze startmeeting op naar de volgende datum in de reeks trainingsdata, en wel in januari 2021. Na de fysieke startmeeting kunnen we – indien nodig – andere werkvormen met dezelfde inspanningsverplichting bespreekbaar maken.

Inschrijven of vragen

Wilt u zich aanmelden of meer weten, mail dan naar info@brinq.nl met uw naam en telefoonnummer, uw functie en de organisatie waaraan u verbonden bent. Wij nemen dan snel contact met u op. Of bel met Suzanne Brinkman: 06 – 4825 9028.