Gaan we elkaar dit najaar weer ontmoeten?

Gaan we elkaar dit najaar weer ontmoeten?

Gaan we elkaar dit najaar weer ontmoeten?

Datum: 15-06-2020

Regelmatig krijg ik in mijn netwerk de vraag hoe ik deze bijzondere periode heb beleefd. In deze blog beschrijf ik mijn persoonlijke ervaring.

Het BAM-effect

Natuurlijk was er eerst het BAM-effect. Alle reguliere trainingen, intervisies en MT-sessies werden verzet. Een lege agenda! Nog even getwijfeld of ik dan maar een sabbatical moest nemen, maar dat voelde niet goed. De wereld stond in brand en ik wilde managers en bestuurders in de zorg blijven ondersteunen, juist nu. Ik wilde “aan” blijven, zoals ik dat noem.

 

En nu online of toch niet?

Meteen heb ik een Zoom-training gevolgd om te ontdekken welke sessies ik digitaal kon vervolgen en hoe je dat proces optimaal kunt faciliteren en begeleiden. De digitale wereld is buiten mijn comfort zone en toch was het leerzaam om te verkennen hoe het werkt. Voor verschillende intervisiegroepen heb ik een mooie Zoom-sessie mogen begeleiden. Deelnemers vonden het fijn om ervaringen uit te wisselen en elkaar te steunen.

Toch miste ik daarbij het echte contact en de diepte in de dialoog. Vanuit mijn persoonlijke overtuiging vind ik het daarom niet prettig nieuwe groepen digitaal te starten. In het eerste contact vind ik het toch fijn elkaar eerst ‘echt’ te ontmoeten. Dus de opstart van nieuwe groepen heb ik uitgesteld naar het najaar.

 

Een luisterend oor

Afgelopen periode heb ik tevens veel telefonisch contact gehad met managers en bestuurders in de zorg. Op de achtergrond ben ik voor velen een luisterend oor geweest. Dat was heel fijn om te doen. Zo had ik toch het gevoel iets te kunnen bijdragen in deze crisis. Uit deze contacten ontstonden vanzelf weer nieuwe ondersteuningsvragen voor individuele coaching en het coachen van kleine groepen. Zoals collegiaal bestuurders coachen in het optimaliseren van de samenwerking. Juist mooi en soms noodzakelijk in deze bijzondere tijd!

 

 

Investeren in kwaliteit en uitstraling

De afgelopen maanden heeft BrinQ wederom de nieuwe certificering voor het CRKBO gehaald. Dat betekent dat ik alle trainingen van BrinQ BTW-vrij kan aanbieden. Het was een mooie kwaliteitstoets. Met dank aan Lenneke (van Lenn is more) heb ik ook alvast mooi fotomateriaal van BrinQ om deze zomer een nieuwe en frisse website te ontwikkelen.

 

Zelfreflectie

In deze crisis had ik meer tijd voor eigen reflectie en bezinning. Ik heb geleerd dat het leven niet maakbaar en planbaar is. Natuurlijk wist ik dat wel, maar het is toch anders om zelf te ervaren dat je even geen invloed hebt op ontwikkelingen. Ik ging van frustratie naar acceptatie. Ik durf zelfs te zeggen dat de veerkracht en flexibiliteit die het mij gaf, weer nieuwe kansen heeft geboden.

Ook had ik meer tijd en aandacht voor mijn gezin. Dat voelt echt goed. Toch ben ik een gelukkiger mens als ik de dynamiek zakelijk en privé weer kan combineren. Als leerpunt wil ik meer rust voor mezelf inbouwen. Daar mag je me later gerust nog eens aan herinneren.

Vooruitkijken

Op dit moment ben ik bezig alle voorbereidingen te treffen, zodat we elkaar weer kunnen ontmoeten. Gelukkig zijn de live sessies (op 1,5 meter) alweer gestart! Alle locaties worden aangepast op een 1,5 meter opstelling. Geweldig hoe zorgvuldig en flexibel ook accommodaties daarop inspelen. Op mijn website staan de nieuwe brochures voor de leergangen, inclusief COVID-richtlijnen. Als je het rustig wilt nalezen – er zijn nog plaatsen beschikbaar – vind je de informatie voor managers en bestuurders.

Natuurlijk weten we niet hoe het virus zich ontwikkelt, maar ik hoop oprecht dat we een manier vinden om ermee om te gaan. Managers en bestuurders in de zorg samenbrengen en vooral van elkaar laten leren, dat is wat ik graag blijf doen. Persoonlijk als het (veilig) kan en digitaal als het moet.

Mijn conclusie is dat ik echt een mens ben voor het persoonlijke contact en dat dit de kern is van mijn vak. Ik geniet van groepsprocessen en het opzoeken van scherpte en diepte in een veilig leerklimaat. Dat betekent dat ik vol overtuiging mijn vak “live” weer ga oppakken. En wie weet zie ik je binnenkort? Wat denk jij? Ik leer omgaan met die onzekerheid en vertrouw op mijn veerkracht en flexibiliteit. Blijf gezond en graag tot ziens!